Nyheder

01.09.2018

Del nyheden

Hi-Con A/S – en smal sag med brede perspektiver

To innovative spillere inden for byggeindustrien indgår i stærkt samarbejde omkring nye, ultratynde vægkonstruktioner med et af markedets bedste isoleringsværdier.

Hi-Cons nye administrationsbygning skal være med til at sætte dagsordenen for nytænkning af materialer til byggeindustrien, der med sine enestående egenskaber gør det muligt at koble design, holdbarhed og pladsbesparelse sammen. Udbyttet bliver ikke til at tage fejl af, mener Tommy Bæk Hansen, udviklingschef for byggeprojektet, som i øvrigt benævner projektet ”det umulige byggeri”:

Ideen med netop dette projekt er at vise, hvad vi kan med vores løsninger, takket være nogle ret interessante materialer og teknikker: Hvad der før var en udfordring, er faktisk nu en mulighed, og det giver arkitekterne og entreprenørerne helt unikke designmæssige friheder.

Et af styrkepunkterne ved den nye administrationsbygning er de ultratynde vægkonstruktioner, hvor man støber beton med en særlig type isolering med unikke egenskaber, som gør det muligt at bevare de ønskede dimensioner for bygningen, og få maksimal udbytte af kvadratmeterne. Tilblivelsen af de nye vægkonstruktioner sker i samarbejde med isoleringseksperter fra Bramming Plast-Industri A/S, der har mere end 40 års erfaring med gennemtænkte kundespecifikke isoleringsløsninger – hvad enten der er tale om helt simple eller mere komplekse installationer.

Beton, der sprænger alle grænser

Vægkonstruktioner med InotanPIR® materialet monteret på indersiden

De nye, alternative vægkonstruktioner i byggeprojektet består af to forskellige materialer, som i kombination med hinanden opnår helt enestående egenskaber. Hi-Con markerer sig generelt ved at skabe premium arkitektur uden at gå på kompromis med hverken styrke eller holdbarhed. Særligt iøjefaldende er dog deres innovative teknik inden for betonstøbning med det enestående materiale, der går under betegnelsen CRC i2® (Compact Reinforced Composite). CRC i2® er en særlig type stålfiber-armeret højstyrke-beton oprindeligt udviklet og patenteret af Aalborg Portland, der har vist sig at være et utroligt stærkt og formbart materiale. Det giver nogle rigtig store designmæssige friheder, hvor man kan lave interessante løsninger til bl.a. facade- og vægelementer, altaner og trapper.

InotanPIR® gør op med traditionelle isoleringsmetoder

For at bevare væggenes meget smalle dimensioner, var det nødvendigt med et isoleringsmateriale, der til fulde kunne matche Hi-Cons kompromisløse profil og kvalitet. Resultatet blev en alternativ isoleringsløsning – bedre kendt under navnet InotanPIR® – udviklet og produceret af Bramming Plast-Industri A/S. Modsat andre isoleringsmaterialer, såsom f.eks. mineraluld, er kendetegnet ved materialet især sin fantastiske isoleringsevne, hydrofobe egenskaber og styrke: InotanPIR® er dokumenteret for at have et af markedets bedste isoleringsværdier med en lambdaværdi på ca. 0,023 W/mK.

Derudover har materialet en usammenlignelig og mærkbar styrke, som til forskel fra andre isoleringsmaterialer, gør det muligt at integrere i meget smalle konstruktioner. InotanPIR® har en lukket cellestruktur, hvilket betyder, at man helt undgår isolering som optager fugt, og så er det tilføjet yderligere brandhæmmende egenskaber. Fordelen ved disse unikke egenskaber betyder i særdeleshed, at man får ekstra kvadratmeter i udbytte til beboelse, som man ellers ikke ville opnå med andre traditionelle isoleringsmetoder:

Kort fortalt isolerer InotanPIR® dobbelt så godt som det produkt, man typisk anvender indenfor byggeri i dag. Det vil sige, at man faktisk kan opnå den samme isoleringsværdi i f.eks. en vægkonstruktion ved kun at bruge halvdelen af materialet. Det giver nogle kæmpe industrimæssige fordele i byggeprojekterne. Ud over at det giver nogle designmæssige frihedsgrader, giver det også nogle fordele i forhold til håndtering af materialet”, fortæller Bramming Plast-Industri’s administrerende direktør, Jesper Brix.

En kosteffektiv løsning for byggeindustrien

Vægkonstruktioner med InotanPIR® materialet monteret på indersiden

Men er der så ingen negative sider ved materialet? Tja, hvis man spørger Hi-Con, har løsningen faktisk betydet en optimeret proces. Alene i år investerede Bramming Plast-Industri A/S 5 mio. kr. i en fuldautomatisk linje, der kan klare alt fra 3D med 5 akset fræser til bearbejdningslinjer, der formaterer blokkene på specialmål for at undgå spild. Det har givet en højere grad af fleksibilitet, da man kan klare hele processen fra selve produktionen til leveringen – og så endda efter specialmål for kundetilpassede løsninger. Samtidig er der den fordel, at man vil kunne spare på den dyre arbejdskraft, da man skærer flere led fra værdikæden. Selve setup’et er fuldautomatisk og passer med nøjagtighed i betonstøbningerne – en let og kosteffektiv bearbejdningsproces for Hi-Con i hele projektforløbet. Til syvende og sidst kan man desuden opnå større udbytte af kvadratmeterne og samtidig holde isoleringsværdien på et yderst tilfredsstillende niveau set i forhold til standarderne for nybyggeri i dag. Et samarbejde der må siges at være en ’win-win løsning’ for begge parter generelt – og byggeindustrien i særdeleshed.

Gå tilbage til oversigten

Flere nyheder